Main Entrance County Hall

County Hall South Holland

In 1996, the South Holland Representation decided to build a new administration campus in The Hague. The office building from 1986 continues to be used and receives an extension in the form of a knife point. A new L-shaped building is added. It is a striking building with lots of glass and bands of red brick. With their composition, the American architectural firm Kohn Pedersen Fox designs a modern office campus of strong character with a spacious inner courtyard and a wall of water, both against noise pollution and for a high exterior quality. 15 years later, problems of the interior design emerge. The classically conceived two-room corridor concept, which supports closed and hierarchical work processes, hinders the innovative approaches of open interaction with each other and with citizens, as well as flexible staffing within larger cooperation projects. Pilot studies on the so-called “New Work” are commissioned.

In 2012, Kopvol, together with the Academy for Corporate Social Responsibility, CSR Rotterdam, is commissioned to evaluate them and develop architectural concepts that can be used as a basis for the transformation of the entire office complex. The design of the new working environments focuses on breaking up closed structures while at the same time creating sufficient opportunities for retreat and concentration, interactive discussion rooms and soundproofed customer exchange areas. The challenge of gently, efficiently and motivating the employees into the new working environment is incorporated into the design concepts derived from architectural psychology.