P8_parkgarage-design_Bochum

CITY VILLA_UTRECHT
STADSVILLA_UTRECHT

 


 

 

The existing house built in 1929 (by an architect of Jan Duiker) had been remodeled in 1981. In this design the living spaces followed each other up in chain. A design with a strong longitudinal characteristic.
With the acquisition of the adjacent house, and the wish to connect both houses, the owner was afraid to lose the clearness of the original design and end up with an unorganized chaotic routing.

The design of 165m² therefore proposed a break through the kitchen, which not only enlarged this space but simultaneously became the central element in the new design. This breakthrough of six meters length and one floor height, cut right through a bearing wall, which became a great challenge for the construction part of the design.
The kitchen as the central element in the house was accentuated with the placement of an expressive new designed piece of furniture.

The winter garden is connected to the house by using the rear façade as integral part of the extension. With this design decision, the winter garden creates a natural transition from the inside to the outside and connects house and garden. This is emphasized in the roof detail where the glass is extended beyond its façade.

 

 

cityvilla utrecht_apprentice duiker_wintergarden_gemma koppen

cityvilla utrecht_apprentice duiker_gemma koppen cityvilla_utrecht_wintergarden_gemma koppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

NEWS

about
contact
press

PROJECTS

design & research
knowledge transfer

PUBLICATIONS

books & articles
expo's
lectures